Категории

Блог

Продукти

26.07.2023

Кой восък за свещи да изберем?

Направата на качествени и балансирано горящи свещи, които да носят уют, е цяла наука и съответно изборът на правилния восък за свещи е от ключово значение.

 

На добилия популярност в последно време пазар на свещи вече се намират екологични и луксозни алтернативи като кокосовия, палмовия и рапичния восък. Най-разпространени и достъпни обаче остават парафинът, пчелният и соевият восък, които са и лесни за овладяване от начинаещите свещари.

Парафинът за свещи е петролен продукт, който безспорно е с най-достъпна цена сред восъците. Той е лесен за употреба, с висока точка на топене и твърдост, позволяваща оформянето му в най-различни форми и декоративни калъпи. Сред най-големите му предимства са свойствата му да задържа цвят и аромат. Кристално прозрачен в течно състояние, парафинът е чудесен за багрене.

 

Парафиновите свещи отделят силна миризма както в студено състояние, така и при горене (т.нар. hot and cold throw на англ.). Така някои свещари добавят парафин към другите си восъци, за да подсилят качествата на изделията си. Например добра комбинация е парафин и соя за парасоев восък.

 

Недостатъците на парафина са неговият произход, невъзобновяемост и вредност. Бивайки производни на петрола, парафиновите свещи отделят нездравословни изпарения, пушек и сажди по време на горене. Те изгарят и по-бързо от другите видове восък за свещи.

Ценният и екологично чист пчелен восък се отличава с още по-висока твърдост от тази на парафина, благодарение на която позволява да се оформя в детайлни фигури и гори най-продължително сред восъците, с най-топъл и ярък пламък. Плътността му допринася и за това, да се топи равномерно, без да капе.

 

Характерният му топложълт цвят и сладникава миризма го правят по-специфичен за оцветяване и ароматизиране, но за целта съществуват и избелени разновидности и съчетаеми аромати. Восъкът гори чисто и е подходящ за хора, чувствителни на миризми и токсини, защото е хипоалергенен.

 

Главният недостатък на пчелния восък е неговата по-висока цена. Но пък, при правилно подбран търговец, восъчните свещи са добър и устойчив начин да подкрепим местните пчелари.

Свещи, направени от навит на руло лист пчелен восък.

Соевият восък е изцяло растителен и възобновяем продукт, който, както пчелния, гори, без да замърсява въздуха или цапа стените. Разработен през 1991 г. като по-евтина алтернатива на пчелния восък и по-екологичен вариант на парафина, той се нарежда между тях по продължителност на горене. Соевият восък е и много по-лесен за почистване – само с вода и сапун.

 

По-ниската му температура на топене означава по-продължително благоухание. Слабата му естествена миризма не повлиява парфюмните масла, карайки ги да изпъкнат. Въпреки че наситеността на аромата не надминава тази на парафиновите свещи, тя може да бъде подсилена, ако се подберат правилните видове масла и те се добавят при точната температура. Фитилът също е от основно значение.

Видове фитили за свещи

Съществуват над 100 специфични вида фитили за свещи с кръгло, квадратно и плоско сечение, различни плетки, метална или хартиена сърцевина, направени от памук, зебло и други естествени нишки, както и твърди от дървесен фурнир.

 

За момента на българския пазар се намират най-вече изплетени памучни шнурове без покритие, промазани кръгли шнурове с метална основа и все по-популярните цилиндрични и плоски дървени фитили за свещи.

 

Дебелината и дължината на фитила се съчетават с размера на съда или калъпа, в който се прави свещта, избрания восък и процента добавен аромат, ако има такъв. По правило по-големите свещи се комбинират с по-дебели фитили. За бавно, равномерно горене и отделяне на аромат обаче, понякога е по-добра идея да се сложат два тънки фитила, вместо един дебел.

 

Намирането на точния размер фитил, както с останалите компоненти на свещта, е въпрос на експерименти и постигане на баланс. Подходящият фитил стопява восъка до стените на съда, гори без да отделя пушек или сажди, не пращи, поддържа средноголям пламък, без да нагрява прекалено и да разтопява восъка твърде бързо, и разнася добре добавения аромат.

 

Видовете фитили, които ние предлагаме:

Фитили за свещи от промазан памук с метална основа.
Твърди промазани памучни фитили с метална основа.
Памучен фитил за свещ без восъчно покритие.
Дървени фитили за свещи от тънък фурнир с метална основа.
Дървени фитили за свещи от тънък фурнир.

Аромати

За най-добри резултати при направата на свещи се използват парфюми и ароматни масла, устойчиви на нагряване. Това са същите специализирани аромати, които се добавят и към сапуните. Етеричните масла, които често хората желаят да използват, са нестабилни при високи температури и се изпаряват лесно, правейки добавянето им безсмислено. Това е подкрепено и от доста по-високата им цена. Съществуват добри ароматни масла, които не съдържат фталати и са също екологично чисти. Предимството при тях е и, че обикновено пристигат с точни инструкции за употреба.

Съдове за свещи

Правенето на свещи в съд вместо в калъп е добро начало за начинаещите.

 

Най-често избирани за целта са стъклените буркани и чаши. Стъклото се намира в най-различни разновидности и цветове, подходящи за всякакви концепции, и пропуска светлината на пламъка. Дебелото стъкло е устойчиво на нагряване, но все пак съществува опасността от счупване при изпускане или много резки температурни промени. Добре е да се избягва използването на стъклени вази и чаши, които са по-тънкостенни.

 

Генерално по-топлоустойчиви, керамичните съдове са и по-тежки. Подходящи са за сувенирни свещи и такива с по-луксозен състав и визия.

 

Тенекиените и алуминиеви кутии и контейнери могат да придадат от по-индустриален до също толкова елегантен вид на свещите. Те са много леки и нечупливи, с по-висок процент на рециклируемост (при алуминия той е 100%). Техният недостатък в случая е проводимостта, поради която могат да се нагреят прекалено много на допир по време на горене.

 

При ръчно направените съдове от порести материали като бетон и дърво е важно тяхната повърхност да се изолира преди изливане на восъка (при бетона) или да се използва допълнителен съд (при дървото).

Автор: Мартина Петрова