Категории

Блог

Продукти

22.04.2024

Какво е линогравюра?

Линогравюрата (или линорезът) е графична техника за отпечатване на картини, която се състои в издълбаването на изображения в лист линолеум с помощта на резци за линогравюра. По естество напомня за дърворезбата и ксилографията. Гравирането с резците оставя изпъкнали участъци, които след намастиляване с валяк и притискане към лист хартия или парче тъкан отпечатват желания образ. Притискането може да се извърши на ръка с дървена лъжица, барен (вид плоско пособие) или през преса за графика.

 

Преди същинското изрязване обаче е нужно да прехвърлим своята рисунка или дигитален дизайн върху повърхността на линолеума. Съществуват няколко метода за прехвърляне на рисунки и принтове върху линолеум или гума за мастилен печат, с различна прецизност. Разбира се, ако не сме решили да рисуваме директно върху линолеума.

Линогравюра върху гума.
Ръчно направен печат с линогравюра върху гума.
Ръчно направен печат с линогравюра върху гума.

Прехвърляне с индиго хартия

  • най-разпространеният метод
  • нарисуваното се прекопира веднъж през лист индиго
  • при отпечатване се получава огледален на оригинала образ

Може би най-често се използва прекопирането на изображението през т.нар. карбонова хартия (индиго). Очертанията на оригинала се повтарят върху листа индиго, поставен с намастилената си страна надолу към линолеума.

 

На същия принцип е оцветяването на гърба на изображението с мек графитен молив (за препоръчване над 4B), сух или маслен пастел и след това отново прекопиране.

 

Ако имаме скица с мек молив върху непрозрачен лист, тя би се прехвърлила (но бледо) и ако я обърнем с лицето надолу и старателно я изтъркаме с плосък предмет или дървена лъжица.

Прехвърляне с паус

  • работи на принципа на индигото
  • нужно е двойно прекопиране на рисунката
  • след печат се получава оригиналният образ

Изображението може да се прекопира и с молив върху паус. След това вече изрисуваният полупрозрачен лист се обръща върху линолеума и се залепва, за да не се размества. Образът се прехвърля, когато повторим или изтъркаме прекопираното с молив или друг предмет. Така се получава огледално изображение за отпечатване.

Трансфер с акрилен медиум

  • отнема относително повече време,
  • но улеснява прехвърлянето на много детайлни рисунки
  • чудесен за дигитални картини и други принтирани изображения

Последният метод, който ще разгледаме, е най-времеемък, но пък и най-прецизен и подходящ за картини, които съдържат много дребни детайли.

 

За него са ни нужни:

 

 

Изображението се оразмерява и се покрива с тънък, но все пак щедър пласт от акрилния медиум върху принтираната страна. Тъй като съхне бързо, трябва да се работи също толкова чевръсто.

 

С известен успех тази стъпка може да се получи и с бяло лепило тип PVA (каквото е C200).

Залепеният с акрилен медиум принт върху линолеума.

Листът се поставя с принта надолу, наместен по ръбовете на линолеума. Балончетата въздух между мокрия лист и плоскостта деликатно се избутват чрез изглаждане с ръка, биговачка, линия, пластмасова карта или друг плосък предмет, внимавайки да не скъсаме мократа хартия.

 

Изчаква се да изсъхне добре. След 4-5 чàса хартията вече може да се обели, след навлажняване с изцедена гъбичка. Хартиеният пласт се изронва чрез изтъркване, оставяйки очертанията от принта, по които можем да изрязваме. Внимава се да не се намокри или натиска прекалено, за да не се обели и самата картина.

Прехвърляне на изображение за линогравюра.

За същата цел в линореза някои производители предлагат и трансферни маркери с широк писец, с които се повтаря директно върху гърба на принтирания лист.

Допълнителни съвети

  • След като сме прехвърлили това, което желаем, обикновено то се повтаря на ръка, така че да е ясно и отчетливо и да се запълнят пропуснати очертания. Най-добре е за целта да се използва пигментен маркер. Ненамастилени, линиите, особено тези, направени с графит, лесно се размазват по време на следващия етап на изрязване.
  • Най-напред линолеумът може да се оцвети с акрилна боя (например бяла), за да изпъкнат линиите на картината след прехвърляне. За гладкост, без следи от четката повърхността може леко да се зашкури.
  • Ако не сме удовлетворени от изображението, можем да навлажним линолеума, да го изшкурим, почистим и да започнем наново.

Автор: Мартина Петрова