Категории

Блог

Продукти

03.07.2023

Декоративните бои за рисуване върху стъкло и порцелан са достъпен начин да постигнем професионално изглеждащи и трайни резултати върху глазирани и неглазирани съдове, плоскости и сувенири от стъкло, порцелан, глина и керамика, които често нямат нужда дори от изпичане.

 

На пазара за хоби бои се предлагат два вида водоустойчиви бои за стъкло: такива на акрилна основа и такива на основата на разредители, или солвентна основа. Някои от тях просто се оставят да изсъхнат, а при други е нужна термична обработка в кухненска фурна. Тя, от своя страна, може да бъде пожелание (за ускоряване процеса на съхнене) или задължителна за здраво фиксиране. Обикновено тези видове бои могат да се мият на ръка, но не и в миялна машина.

 

Колкото до цветовете – срещат се плътни, прозрачни (витражни) и ефектни (перлени, металикови и блестящи) нюанси с гланцов завършек, които могат да бъдат матирани допълнително.

Рисуване с плътен черен релефен контур за стъкло и оцветяване с прозрачни бои за стъкло за имитацията на витраж.
Очертания с плътен контур, запълнени с прозрачни бои за стъкло.
Бели порцеланови чинии и чаши, изрисувани с плътнопокривни бои за порцелан в лилаво, червено и сребристо.
Плътни цветове, нанесени с четка, гъбичка и шаблон.

За какво да използваме боите за стъкло и порцелан

  • за изпъстряне на едноцветни съдове – безцветната стъклария в магазините е с много по-достъпна цена и може да се оцвети, така че да имитира дизайнерско стъкло (Мурано например)
  • за преобразяване на стари стъклени и порцеланови изделия
  • за ръчнонаправени подаръци, които ще радват нас и нашите близки и ще се използват в ежедневието; чудесна идея и за сватбени чаши и бутилки
  • за допълване на интериора вкъщи, подчертавайки цветовата гама
  • за имитация на витраж без залепянето на фолио – оцветеното стъкло на прозорците или абажурите хвърля пъстра сянка, която също акцентира обзавеждането по ефирен начин или пък носи ведрост в детските стаи
  • за повторно използване на буркани, бутилки и други съдове, които иначе бихме изхвърлили (т.нар. upcycling)
  • за домашната направа и украса на контейнери за съхранение и многократна употреба
  • за изрисуването на стъклени коледни играчки.

Как се нанасят

За да рисуваме с избраните цветове, ни е нужен съд в който да изсипем боята и пособие, с което да я нанесемчетка или гъбичка. Консистенцията на боята може да варира от течна до подобна на рядък йогурт.  За най-добри и трайни резултати изделието, върху което се работи се почиства от прах и се обезмаслява. Чисто новите сувенири и посуда обикновено имат защитен филм, който трябва да се измие предварително.

 

Разнообразните видове сечение на четките дават избор и при следата, която ще оставят – при всички случаи с четка се постига повече прецизност. Освен да запълваме полета, с нея можем да пишем с различни шрифтове и да изграждаме мотиви с повтарящи се елементи – линии или форми от притискане на четката.

 

Гъбичката също може да се срещне в различни форми и с различна финост – колкото по гладка е, толкова по-фина на допир ще е и нейната следа. Предимството при нея е равномерното оцветяване и липсата на резкѝ от косъмчетата на четката – цветовете не стават “на четки”. Поради тази причина тя е и най-практичният избор при работа с шаблони, ваденки и лепяща лента за отсичане.

 

*Добре е декоративната боя за стъкло и порцелан да се нанася по външната част на съдовете, която няма да е в допир с храната или устата при отпиване.

 

Допълнения към боите за рисуване върху стъкло и порцелан

В случай, че изберем да декорираме с тънки линии, маркерът за стъкло и порцелан е много удобна опция. Съществуват и калиграфски маркери от този тип за постигане на внимателно изписани шрифтове. А за релефно очертаване и имитация на витраж се предлагат контури с остър накрайник, с които боята се нанася чрез изстискване и изтегляне, подобно на шприц.

Изрисувани с маркер съдове.
Ваза, оцветена с разливащ медиум за акрилни бои.
Боя със заскрежен ефект.

Интересни ефекти се получават и когато се комбинират матови и гланцови цветове. Матирането на гланцовите бои може да се случи с лак и покрития, които обикновено се предлагат под формата на спрей. Към тях може да причислим и боите за заскрежен ефект.

 

Когато работим с акрилни бои за стъкло, можем да се възползваме от помощните добавки на акрилна основа като пуринг медиумите, с които се постигат абстрактни и непредсказуеми техники на разливане.

Автор: Мартина Петрова