Категории

Блог

Продукти

22.05.2024

Докато цветните моливи са едно от първите средства за рисуване, с които обикновено човек се запознава, малко хора подозират за тяхното разнообразие. Неразличими отвън, разните видове моливи можем грубо да разделим на: акварелни, маслени, восъчни и пастелни моливи, с техните съответни подвидове. Те са обособени според състава на тяхната сърцевина, за който говорим накратко тук.

 

Да ги разгледаме:

Акварелни моливи

Акварелните, или жаргонно водни, моливи са фаворит сред почитателите на този медиум заради тяхната многостранност. Положеният с тях цвят може да се активира с вода за получаването на акварелни ефекти, както с водните бои.

 

Това им свойство се дължи на водоразтворимото вещество в графита, което свързва пигментите в едно твърдо цяло (свързвател).

 

Акварелните моливи могат да се размиват върху хартията, да се използват за рисуване с намокрен връх или с влажна четка, с която да си взимаме цвят от самия молив.

Акварелни видове моливи.

С водоразтворимите моливи можем бързо да оцветим големи полета и да си играем с наситеността на цветовете. Сухата следа от молива дава възможност за различни текстури, а удобната форма на медиума означава лесно пренасяне за рисуване навън и по-чисти ръце.

Тушови моливи

Т.нар. тушови моливи, каквито са Derwent Inktense, можем да съотнесем към акварелните видове моливи. Различават се по по-ярките си цветове и по това, че са само еднократно разтворими. Смесени с вода върху хартията, те изсъхват перманентни и не могат да бъдат разтворени повторно. Благодарение на това с тях може да се рисува и върху естествени тъкани като памук и коприна.

Восъчни, маслени и лакови моливи

Всъщност всички цветни моливи спадат към някой от тези три вида. Сърцевината на всички стандартни цветни моливи съдържа вариращо съотношение на восък, растителни масла или акрилна смола като свързващо вещество.

 

В арт средите е създадено съперничество между восъчните и маслените видове моливи. Истината е, че формулите на различните производители се различават значително. Мнозина предпочитат восъчните моливи заради мекото им усещане върху хартията. Обобщено казано обаче, най-качествените моливи са именно тези на маслена основа.

Маслените моливи:

  • могат да се наслояват повече, тъй като част от цвета попива в хартията
  • са генерално по-твърди. Това означава остър връх за по-дълго време и повече цвят (с по-малко прашинки) върху листа, а не в острилката
  • не лъщят върху листа, както восъка от восъчните моливи
  • се повлияват по-добре от молива за смесване на цветовете burnisher. С него пигментът се втрива в хартията и леко се награпява, позволявайки на листа да поеме още повече цвят
  • попадат в по-скъпия клас материали.
  • се усещат кадифено меки върху хартията
  • са по-лесни за усвояване от начинаещите
  • по-бързо запълват вдлъбнатинките в текстурата на хартията, придавайки ѝ плътен цвят
  • се трият една идея по-лесно
  • са на по-достъпна цена.

Лаковите моливи:

Няма правило да не се комбинират восъчните и маслените моливи. Така например можем да използваме восъчните моливи за оцветяването на големи полета, а по-твърдите маслени – за прецизни линии и детайли. Опознали техните плюсове и минуси, моливите можем да подбираме така, че да извлечем най-доброто от всеки вид и марка.

Пастелни моливи

Пастелните моливи споделят предимствата на сухите пастели, но в удобната форма на молив. Дървеният им корпус ги прави по-контролируеми и лесни за употреба. Същевременно те не цапат толкова и не са толкова трошливи. Благодарение на своята яркост те изпъкват върху различни тонове хартия.

Картина с пастелните видове моливи.
Пастелните видове моливи върху тонирана хартия.
Пастелните видове моливи са изключително живописни.

Както пастелите от този тип, пастелните моливи са изключително живописни, правейки ги подходящи за фотореалистични портрети, пейзажи и натюрморти. Могат да се използват самостоятелно или като допълнение към пастелите, полезно за тънки щрихи.

Кредови и въгленови моливи

Въпреки че се причисляват към средствата за графика, ще споменем кредовите и въгленовите моливи като много подобни на пастелните. Направени от земни пигменти, те се срещат в черно, тъмносиво, кафяво, керемидено (сангин) и бяло. Изключение правят сериите, при които към въглена е добавен пигмент за лек цветен оттенък, като Tinted Charcoal на Derwent. Кредовите и въгленовите моливи позволяват да се разнасят върху листа както сухи, така и с вода.

Как да различим качествените моливи?

Цялостното качество на едни моливи варира според начина на производство на дадената марка. По-добрите моливи винаги са с центриран, здраво залепен графит, който е изцяло обвит във висококачествена, гладко подостряща се дървесина. А най-добрите – с максимално високо съдържание на първокласни светлоустойчиви пигменти. Всички професионални марки трябва да се стремят към упоменаване на използваните пигменти за всеки цвят.

 

 

Автор: Мартина Петрова