Категории

Блог

Продукти

31.07.2023

Здраве и безопасност

Преди да разгледаме правилните начини за изхвърляне на отпадъците след рисуване, ето някои важни правила за хигиената на работа в ателието или студиото:

 

 

  • да се работи в добре проветриво помещение, по възможност близо до прозорец. Може да се използва вентилатор, който да отвежда изпаренията от платното далеч от рисуващия;
  • да се избягва храненето, пиенето и пушенето около работното пространство. Така неволно могат да се вдишат или погълнат вредни вещества;
  • да се използва подходящ модел маска при работа с аерозоли, сухи пастели и пигменти на прах;
  • разтворителите да се съхраняват в затварящи се контейнери, за да не се изпаряват и вдишват. Да се използва минимално количество от тях и да се забърсват веднага в случай на разливане;
  • пропитите с масло кърпи се съхраняват в метален съд, непропускащ въздух, поради тяхната висока самозапалимост;
  • контактът на кожата с бои и разтворители да се сведе до минимум. При рисуване с пръсти част от пигментите проникват в нея;
  • при рисуване с маслени бои кожата на ръцете може да се защити с ръкавици от нитрил или винил. Латексовите ръкавици пропускат разтворителите и не биха били полезни в случая;
  • да не се облизва четката за оформянето на връх. За целта може да се използва съд с вода.

 

Рисковете за здравето и нужните за работа компоненти могат да се намалят значително чрез замяна на някои медиуми с други. Така например традиционните маслени бои могат да бъдат заместени от водосмесваемите такива, които се почистват само с вода и сапун. А за хората с чувствителна дихателна система маслените вместо сухите пастели могат да са по-добра опция.

Изхвърляне на отпадъците

От голямо значение е всеки рисуващ да изгради удобна за неговото работно пространство система за изхвърляне на отпадъците след рисуване.

 

Макар и да е безспорно най-практичният вариант, е от изключителна важност да не се практикува изливането на неизсъхнали бои, разтворители и замърсена вода в канализацията. Това обхваща и почистването на четките, което трябва да се случва в отделен съд или буркан, а не в мивката. Всичко, което се изхвърля по този неправилен начин, се връща обратно в питейната вода или отива в околната среда, и най-малкото може да запуши водопроводната система. Вместо това повърхностите и пособията се избърсват с кърпа или хартия, които после се изхвърлят в контейнерите с общ отпадък. Четките се накисват във вода или разредител, след което вече могат да се изплакнат, подсушат и оставят легнали или закачени с косъма надолу да съхнат.

 

Използваните за работа и почистване на четките разтворители и вода в бурканче се оставят затворени, за да се утаят пигментите на дъното. След това бистрата течност може да се прелее в друг съд и да се използва отново. Ако водата няма да трябва повече, я оставяме да се изпари и отстраняваме изсъхналата на дъното утайка. Замърсените бурканчета (включително и тези от самите бои) се почистват с кърпа или хартия и се използват отново или оставят за рециклиране.

 

Както споменахме, добре е кухненските или текстилни кърпи и всякакви други замърсени с боя материали да се събират в кошче, отделено специално за това. В този ред на мисли, е препоръчително, когато е възможно, да се купува боя в бурканчета, а не в туби. Предназначеното кошче или кутия е редно да се предаде като опасен отпадък.

Остатъците боя

След приключване на творческата сесия мокрите цветове се изстъргват от палитрата и изстискват от четките, като по възможност се връщат в своите контейнери. Боите, изстискани върху палитра, могат да се покрият с фолио за забавяне на съхненето, а тези в малки кутии да се затворят с мокра гъбичка, която да поддържа влагата. Друг трик е опаковането им в някакъв вид контейнер и плик с цип и слагането им във фризера. С внимание към количествата още в самото начало предотвратяваме разхищението на бои и медиуми и нуждата от почистването им след това – например като изстискваме само толкова боя, колкото ни е нужна за момента.

 

Ако трябва да запомним едно, то е да не се изхвърля боя, която не се е втвърдила или не е била абсорбирана с кърпа. При акрила това е улеснение, тъй като той се почиства най-лесно като се “обели” от палитрата след изсъхване. А остатъчните цветове масло могат да се съхраняват в общ съд, за да се използват като сива или кафява основа за следващите картини. При по-големи количества ненужна маслена боя тя може да се прехвърли в съд или торба с котешки пясък или стърготини. Това ускорява втвърдяването ѝ, след което е готова за изхвърляне.

Старателното съхранение на боите, медиумите и разредителите води до по-малко отпадъци и спестява разходи в дългосрочен план. Добре е бурканчетата и тубичките да се съхраняват със стегнати капачета на температура над 10 °C. Съдовете се затягат най-здраво при добре почистена резба, а някои ги увиват и в кухненско или алуминиево фолио. Така могат да се ползват с години. Полезно е и различните разтворители и масла без етикет да се надписват.

Автор: Мартина Петрова