Категории

Блог

Продукти

17.08.2024

В тази статия отговаряме на 9-те най-често срещани запитвания относно Копик и алкохолните маркери изобщо.

Съдържание

За какво се използват Копик маркерите?

Копик са разработени за бързо скициране, улавяне и представяне на идеи. Те са ценно средство за работещите в сферата на архитектурата, дизайна, модата, анимацията и илюстрацията. Копиците са особено популярни сред любителите на мангата и останалите видове комикси.

 

Те могат да се използват и за хоби и любителски занимания като рисуване със смесена техника, оцветяване, калиграфия, изработка на картички, скрапбукинг, попълване на дневник (journalling), намастиляване на печати, изготвяне на татуировки и др.

 

Колко алкохолни маркера Copic са ни нужни, за да започнем?

Като за начало можем да подберем 3-4 цвята, които се смесват добре помежду си. Това могат да бъдат близки, последователни нюанси или маркери в еднакво светла тоналност (каквито са пастелните цветове). Така ще можем да упражним основните техники на смесване, преливане и светлосянка.

 

Друг ориентир е какво желаем да рисуваме с тях. Това ще определи дали да се сдобием с повече телесни цветове за кожа, сиви нюанси за градски пейзажи и т.н.

Важно е да подберем не любими, а полезни и съчетаеми цветове, които могат да се наслояват и преливат.

Добър вариант е да се започне с малък брой маркери, които ще се използват за рисуване и оцветяване на определени неща. Първоначално те могат да се допълват с други средства като цветни моливи, пастели, тънкописци, гел химикалки, тушове и акварел.

 

Мини комплектите Layer & Mix се състоят от трио от нюанси, които са специално подбрани да се смесват помежду си оптимално. Те са създадени именно за улеснение на начинаещите.

 

За цялостен поглед над гамата и по-бърз избор Копик предоставят визуална диаграма на цветовата си система.

Защо Copic са толкова скъпи?

Основните причини за първоначалната инвестиция, която Копик изискват, са контролът на качеството и сменяемите компоненти: мастило и писци. Всеки един маркер е ръчно тестван, преди да се пусне в продажба.

 

Същевременно всеки цвят се предлага под формата на шишенце с мастило, с което един пълнител се презарежда изцяло. В зависимост от серията това могат да бъдат 3, 5, 7 или 9 пъти. При изсъхване или захабяване писците също могат да се закупят отделно. Така копиците компенсират за високата си начална цена с трайността си в дългосрочен план.

 

С правилната грижа много художници използват своите маркери в продължение на години, дори десетилетия.

 

Друга, малко известна причина за цената им е тяхното устройство. За разлика от други марки, капачките на Copic пасват толкова добре към на корпуса, че намаляват контакта на писеца с въздух (и изсъхването) до минимум.

 

Каква хартия е подходяща за рисуване с Копик маркерите?

Тъй като при Копик маркерите разчитаме на повтаряне за преливане и насищане на цветовете, тяхното алкохолно мастило е разработено така, че да не уврежда нишките на хартията.

 

Разбира се, най-добрият избор откъм основа за рисуване са специализираните скицници за маркери. Предложенията на марката варират от тънки до плътни хартии, със снежно- или неутрално бял цвят. В подбора на текстурата им Копик са предвидили и рисуването със смесена техника, както и само с мастилата.

За проба и упражнение може да се използва всяка максимално гладка хартия тип бристол. Докато тя се усеща също толкова приятна за рисуване, обикновено попива цветовете до гърба на листа и затруднява плавното преливане без черти. Причината е, че обикновените хартии нямат изолиращо покритие. Въпреки че преминаването на цветовете от другата страна на листа е нормално за мастилата на спиртна основа, е добре да сменим хартията, когато е прекалено. Не трябва да забравяме и че всъщност така изразходваме маркерите си по-бързо.

Как се рисува с Копик?

Ето и основните техники за рисуване с маркерите:

Черти и ивици със скосения връх

Плоският писец се плъзга по хартията под наклон с широката си или тясната си страна. Може да се използва и за ъгловати точки и пунктири.

Рисуване с четката

Меката четка Super Brush може да се използва с върха си за фини детайли или с натиск за широки ивици и вълнички.

Наслояване

Копик демонстрират своята тоналност чрез повтаряне на едно и също място.

Преливане

Усвояването на замаха с четката е ключово за умелото преливане на два цвята. То се постига с повдигане на четката от хартията към края на линията, така че да се получи градиентна следа.

Равномерно оцветяване

Запълването с един цвят може да се направи с кратки движения за създаване на текстура или кръгови за равномерност. С оцветяване в малки към по-големи кръгчета следите от четката се заличават напълно.

Оптично смесване на цветовете

Тъй като Копик са много прозрачни, с полагането на два цвята един върху друг се получава трети.

За какво се използва безцветният блендер?

Безцветният блендер №0 съдържа спиртната основа на Копик мастилата без цветното багрило. Въпреки че се нарича блендер, той е по-скоро изсветлител. Използва се за омекотяване на очертания и изсветляване на малки участъци.

 

Блендерът не помага за преливане на два цвята чрез нанасяне между тях, а по-скоро се прилага за:

 

  • навлажняване на полета, в които ще преливаме цветове. Градиентите стават по-плавни, когато листът е наситен със спирт. Това е особено полезно, когато работим върху по-обикновена хартия или картон.
  • преливане на цветовете към бялото на листа
  • изсветляване на вече оцветени силуети. Маркерът оставя избелена следа върху цветовете. Колкото повече време задържим писеца върху хартията, толкова по-осезаем е ефектът. Така могат да се създават шарки и текстури. 
  • коригиране на малки грешки. Ако сме излезли от очертанията при оцветяване например, с блендера можем да намокрим повторно и “избутаме” цвета в правилната посока. В този смисъл блендерът не изтрива грешките, а насища листа с течност и така “премества” цвета надолу в нишките на хартията.
  • течността за зареждане на блендера може да се използва самостоятелно за накапване, напръскване и други експериментални абстрактни техники.

След употреба писецът на блендера се почиства с разтъркване върху листа.

 

Как се зареждат Копик маркерите?

Презареждането на маркерите е изключително просто. За целта се махат и двете капачки на маркера. Така, ако има напрежение в него, то се освобождава, предотвратявайки разливане на мастилото в долния край. За напълване обикновено се вади твърдият писец, тъй като е по-малко вероятно да се повреди.

 

Дългият накрайник на пълнителя влиза изцяло и пълни директно сърцевината на маркера. Удобен е и за накапване върху хартия. Шишенцата се предлагат както пълни, така и празни за създаване на нови custom нюанси.

Пълнителите са прозрачни и разграфени на милилитри за прецизност. Всеки от тях съдържа 12 ml мастило, достатъчни за презареждането на:

Основното правило за презареждането на копиците е то да се случи навреме, преди маркерът да е напълно изсъхнал. Докато винаги могат да се закупят нови писци, засъхването на памука вътре в резервоара е необратимо. Съветваме маркерите да се “освежават” при първите признаци на изразходване. Така или иначе, за оптимално преливане на цветовете е нужно щедро количество мастило.

 

Също така не се препоръчва зареждането на копиците с други видове мастила.  Не на последно място, обикновеният изопропилов спирт от аптеката всъщност може да скъси живота на маркерите, тъй като Копик са направени с етилов спирт.

● ● ●

 

А ето как пълнителите могат да се използват самостоятелно за рисуване директно върху листа:

Как се сменят писците?

Сменянето на захабен писец е много лесно и интуитивно. Връхчето се издърпва със специалната назъбена пинсета на Копик или просто с ръка и лист кухненска хартия, и се поставя новото такова. Резервните писци са едностранни и могат да се ползват само веднъж. Копик предлагат стандартните за всяка серия връхчета, както и варианти по избор, с които да модифицираме маркерите си. Така например можем да сложим четка на Copic Classic, който по принцип няма такава.

Как и защо да почистваме маркерите си?

Времето за презареждане може да се използва и за профилактично почистване на маркерите и капачките им. Лепкавите остатъци от изсъхналото багрило по краищата на маркера можем да отстраним с високопроцентов спирт (90-95%) и памучни тампони. Напоеният тампон не бива да докосва писеца, за да не го повреди. Почистването предотвратява пръските при отваряне и възстановява плътното щракване на капачката, ако има мастило по ръба ѝ.

Как да съхраняваме маркерите си?

Освен съхранение на хладно място без пряка слънчева или флуоресцентна светлина от Копик препоръчват маркерите да се оставят по възможност хоризонтално.

 

Така мастилото не се събира в единия край на тялото. В случай че един цвят е бил съхраняван вертикално, той пак ще може да се използва, след като се обърне на другата страна за известно време.

Какви са недостатъците на Копик?

Освен високата си цена Копик крият и няколко други недостатъка:

 

  • Алкохолните мастила имат тенденцията да попиват и преминават от другата страна на листа. Ако това ни смущава, трябва да подберем специализирана или поне по-плътна хартия/картон.
  • Мастилото на Копик има характерна миризма на спирт.
  • Работата с различните видове писци и постигане на желания ефект изисква известно свикване и упражнение. Същото се отнася и за краткото време на съхнене на цветовете.
  • Тъй като са направени на основата на багрила, Копик цветовете са уязвими на избеляване. Много от тях се променят само след няколко седмици излагане на дневна светлина. Предвидени да се дигитализират, картините с алкохолни маркери се съхраняват в скицник или портфолио. Рамкирането зад UV-защитно стъкло не би помогнало, тъй като много от цветовете избеляват с времето, независимо как ги пазим.

За излагане на творбите е най-добре да се разчита на сканиране и преобразуване в принт.

Висококачественият печат може да изглежда чудесно, ако не и по-добре от оригиналната картина.

 

 

 

Автор: Мартина Петрова