Категории

Блог

Продукти

14.06.2023

Акрилната боя е широкоприложим медиум с много малко ограничения на практика. Тя се захваща към почти всяка поне леко абсорбираща и обезмаслена повърхност. Позволява да се разрежда с вода или медиуми за акрил, като адхезията между отделните слоеве е отлична.

 

Здравото закрепване се случва благодарение на свързвателя в състава на боята, който представлява дисперсия на микроскопични частици акрилна смола във вода. Свързвателят разкрива много възможности за микс медия техники, в които боята се смесва с пясък, дребни камъчета, стърготини, дървени, текстилни и хартиени елементи и др., както и за стенопис. Боята е устойчива дори върху нови стени – акрилната смола издържа на разяждащия алкален състав на пресния цимент и мазилка, а след като изсъхне, е водоустойчива и влагоконтролираща.

 

Акрилната дисперсия играе главна роля във формулата на боята. След като се изпари водата, цветовете губят част от обема си и релефа на четката, а пигментите остават изцяло покрити от защитен филм акрилна смола. Времето на съхнене е сравнително бързо, но зависи от температурата и влажността.

 

Ако искаме да работим върху бяла основа, тя може да се постигне с гесо или моделираща паста. Всички акрилни добавки трябва да се използват на температура над 10 ºC и да се пазят от замръзване.

 

* Тъй като различните продукти от този тип, които ние предлагаме, спадащи към сериите Таленс и Амстердам, изглеждат доста еднакво, те са допълнително номерирани за улеснение на твореца.


Акрилен свързвател

Свързвателят представлява гъста млечнобяла течност, която изсъхва безцветна и прозрачна. Това е полезен базов продукт с различни приложения:

 

– при смесване с пигмент се получава акрилна боя, която потъмнява леко след като изсъхне


– добре залепя леки елементи в картини със смесена техника


– може да се използва като запечатваща основа за силноабсорбиращи основи като стени, картон и текстил, преди нанасянето на боя или грунд.


Акрилен грунд гесо

Гесото е предназначено за подготовка на основата за полагане на боя. Въпреки че е на основата на чист акрилат както акрилната боя, то има малко по-различен състав, включващ специфично количество сух материал (най-вече гипс), който го прави поресто след изсъхване. По този начин грундът предоставя възможност за добра адхезия както за акрилните, така и за маслените бои.

 

Гесото позволява и да се тонира с акрилни бои. Гесото на Таленс, което ние предлагаме, е сравнително по-гъсто от това на други марки, така че при допълнително оцветяване то запазва своята плътност и вискозитет.

 

 

Обикновено две ръце грунд са достатъчни.


Бяло, черно и прозрачно гесо

Концентрацията на бял пигмент в серията гесо на Амстердам е малко по-висока от тази на Таленс, т.е. то е по-покривно.

 

Прозрачното гесо показва основата и я прави част от творбата. Някои творци го използват като основа за добавяне на “зъб” към хартията (т.е. грапавина) при рисуването със сухи пастели и пастелни моливи.

 

А черното гесо съдържа синтетичен железен оксид и е полезно за рисуване на картини в по-тъмна тоналност.


Структурна паста

Моделин пастата за триизмерен ефект и обем се подчинява на същата рецепта като гесото, но с доста повече добавени сгъстяващи съставки, които я правят много по-плътна. Може да се използва в чиста форма за създаването на релеф, който да се оцвети впоследствие, или да се оцвети предварително за получаването на много гъста акрилна боя.

 

Сива структурна паста с вулканичен камък.

Видове медиум за акрилни бои

Редица гел медиуми, от съвсем течни до много гъсти, също са на основата на чист акрилат. Най-важните качества, които те споделят, са липсата на пигмент, или цвят, прозрачност и водоустойчивост след изсъхване. Могат да се смесват с боя или да се използват като лепило за микс медия техники. Медиумите са помощни добавки, които променят свойствата на боята.


Гланцов и матов акрилен медиум (Втечнител)

Най-лесният начин да изтъним акрилната боя е с добавянето на вода. Колкото повече вода добавяме обаче, толкова по-незащитени са пигментите след изсъхване и голяма опасността от отронване. В този случай може да се ползва работната добавка за акрил, особено в най-горния слой на картината. Така към пигментите се добавя допълнителна акрилна смола, която ги “обгръща” и защитава. Медиумът улеснява преливането на тънки цветни слоеве мокро в мокро. Той прави цветовете по-прозрачни и добавя или отнема от блясъка им.

 

Медиум за акрилни бои, който втечнява цветовете и запазва свойствата им.
Акрилните втечнители запазват състава на боята.


Гел медиумите

Сгъстяващите гелове на Амстердам, които ние предлагаме, съществуват в три различни разновидности: лека формула (почти толкова гъста, колкото боята), гъст гел и прозрачна текстурна паста (много гъста). Гел медиумите също губят от обема си след изсъхване и колкото по-гъст е гелът, толкова по-отчетлива остава следата от четката. Те също правят цветовете по-прозрачни и имат матов и гланцов вариант.

 

Когато се използва за залепяне, всеки един от геловете би бил еднакво полезен. Деликатни повърхности като тези от хартия се защитават добре, ако се запечатат и от двете страни. Ситен или неабсорбиращ материал като пясък, стърготини, стъкълца и камъчета трябва да се смесят с щедро количество гел, за да се захванат здраво. И все пак не трябва да се прекалява, за да се запази естественият вид на избрания декоративен материал. Нанесени дебело, матовите гелове побеляват заради матиращите си съставки.

Гел медиум за акрилни бои за обем и текстура.


Медиум за прозрачност

Медиумът за велатура, или глазиране (от англ. glazing), увеличава обтекаемостта и прозрачността на боята, когато желаем да нанесем прозиращ цветен слой върху плътен такъв. Велатурата може да се оприличи на полагането на цветно стъкло върху картината, което оптично променя оттенъка ѝ и придава дълбочина.

 

Най-добър ефект се получава, когато медиумът се оцвети с прозрачни или полупрозрачни бои, обикновено отбелязани с ☐ или ⧄ върху опаковката.

Медиум за акрилни бои, придаващ прозрачност на цветовете.


Забавител за акрил и медиум за забавяне на съхненето

Краткото време за съхнене на акрилната боя може да бъде удължено със добавка-забавител. Използва се пестеливо – боята се смесва с не повече от 5% забавител, което дава 20% повече време за работа. Добавката втечнява боята, което улеснява плавното преливане на цветовете.

 

Медиумът също улеснява рисуващия, предоставяйки повече време за работа мокро в мокро. С него няма опасност да се прекали, тъй като е смес от гореспоменатия забавител и работната добавка за акрил: колкото повече от него се добави, толкова повече време ще съхне боята.

 

Забавителят е прозрачен.
Забавящ съхненето медиум за акрилни бои.
Медиумът е с полумлечен цвят, но изсъхва прозрачен.


Сгъстяващ медиум

Със съвсем малко количество от този сгъстител можем значително да увеличим вискозитета на боята за много по-текстурна следа на четката. Поради това си качество той почти не изменя обагрящото свойство и покривността на цветовете. Много подобен на гел медиумите, сгъстителят се различава от тях и по това, че не може да се използва самостоятелно в чиста форма или за залепяне.

 

Най-удобно е да се добавя постепенно към боята, с помощта на шпатула, докато не се достигне желаната гъстота. Ако се прекали с количеството, боята може да стане негодна за работа, дори и при добавяне на още от цвета.

Следва продължение…