Категории

Блог

Продукти

21.09.2024

Кой е Алпай Ефе?

Ефе е съвременен немски художник от турски произход, роден през 1987 г. в Оберхаузен, Германия. Завършва Дюселдорфската художествена академия през 2012 г.

 

Известен е с модерните си маслени картини, и най-вече със своето портретно изкуство, изпъкващо с новаторския си стил и свежи цветове.

 

Той има голяма аудитория в YouTube, където споделя своя творчески процес, техники и съвети. Популярността му в мрежата е подкрепена от силно присъствие и в други платформи като TikTok и Instagram.

Първото сътрудничество на Рембранд

Отскоро Алпай Ефе може да се похвали с още едно постижение.

 

Той е първият поканен за колаборация художник в 125-годишната история на марката Рембранд.

 

Ефе има удоволствието да отбележи изключително специалния за него момент със своя модерен прочит на традиционната портретна палитра: The Modern Portrait.

Глътка свеж въздух за всеки творец

На пръв поглед изглежда, че уникалният облик на неговите творби се дължи на деликатните абстрактни щрихи. Всъщност обаче възприятието на картините му е най-вече повлияно от тънката разлика в основните цветове, които използва.

Алпай твърди, че няма как портретите ни да изглеждат свежи и модерни, ако подбираме цветове, които са се използвали за тази цел в продължение на векове. Иначе казано, със същите традиционни цветове се постига същото старовремско излъчване на картините.

 

Именно с интересното съчетание на бои в комплекта The Modern Portrait ние също можем дa преобразим нашите картини.

Какво включва наборът "The Modern Portrait"

След като сме се насладили на луксозната кутия и ръчно подписания от Алпай мини принт на неговата версия на “Алиса в страната на чудесата”, пристъпваме към разглеждането на боите.

 

Всеки един от десетте цвята е индивидуално подбран от своето цветово семейство с определен замисъл.

Бяло

Алпай включва титаново бяло, направено със сафлорово масло. Маслото от шафранка, както още е известно то, е бледо и пожълтява много по-малко от лененото. В портретите, където се използва много бяло, това запазва оригиналните цветове по-дълго във времето.

 

Повече за видовете бяла боя разказваме в друга наша статия.

Титаново бяло №105

Черно

Алпай признава, че е малко противоречиво да включи черно в една портретна палитра. За него обаче “страхът” от черното е необоснован и то е незаменимо средство за създаване на контрасти и очертания.

Черно слонова кост №701

Кафяво

Печената сиена, въпреки че е много полезен цвят, тук е заменена с много по-многостранното оксидно червено. Този ръждив нюанс е много по-наситен и жив, което се вижда при смесване с бяло и други цветове.

Прозрачно оксидно червено №378

Жълто и оранжево

С прост опит установяваме, че монопигментното кадмиево оранжево не може да бъде получено от жълтата охра и кадмиевото червено, дори с помощта на друго жълто. Кадмиевите жълто и оранжево, направени с един пигмент, са най-ярката и наситена версия на тези цветове, и неслучайно присъстват тук.

Кадмиево лимоненожълто №207
Кадмиево оранжево №211

Зелено

Друг цвят, който често се пренебрегва, е зеленото, тъй като е вторичен. Да, можем да го получим от синьо и жълто, но не и в пленителния изумруден нюанс на фтало зеленото, който намираме в селекцията на Ефе.

Студено фтало зелено №680

Червено

Използван самостоятелно, червеният виолет е изключително красиво пурпурночервено. В комбинация със синьо и бяло пък създава неповторимо лилаво, което не бихме могли да получим с кадмиевото червено. Смесен директно с ултрамарина, виолетът може да се използва за дълбоки сенки.

Перманентен червен виолет №567

Споменатите цветове са допълнени от триото жълта охра, ултрамарин и кадмиево червено, които са типични за един такъв комплект.

Жълта охра №227
Тъмен ултрамарин №506
Кадмиево червено №306

Консистенция

Не на последно място, като основен плюс на боите Рембранд Алпай отбелязва тяхната еднаква и не прекалено гъста консистенция, която позволява да се използват директно от тубичката. Производните цветове се получават лесно и бързо, което е от първостепенно значение за един професионален художник.

Ето и личният разказ на Алпай за продукта:

За кого е подходящ "The Modern Portrait"?

Комплектът може да бъде свежо допълнение към личната колекция или лесно решение за учители и ученици при провеждане на арт работилници, курсове и занятия.

 

С Модерният портрет и музата, с която ни дарява Алпай Ефе, сме само на една крачка от надскачане на творческите си възможности!

Автор: Мартина Петрова