Категории

Блог

Продукти

02.11.2023

От Слънчоглед имаме удоволствието да представим първите презареждащи се маркери и мастила, произведени съобразно системата на американския институт по цветовете Пантон в сътрудничество с нидерландския производител на художнически материали Роял Таленс. Серията се състои от 108 подбрани цвята двувърхи маркери и съответстващи тушове за зареждането им.

Преди да обърнем специално внимание на гамата, нека припомним:

Кои са Пантон?

Пантон (Pantone LLC) е американска компания, занимаваща се с разработването на цветове и професионални цветови стандарти, широко използвани в печатарската и дизайнерската индустрия. Най-известна е именно със своята цветова система (the Pantone Color Matching System) от 1963 г., която предоставя общ “език” и формула за точно обозначение и пресъздаване на цветовете от първоначалната идея до крайния продукт. Към момента каталогът на Пантон включва 2390 нюанса, които могат да се закупят под формата на популярните палитри-наръчници на компанията.

Подбор на цветовете според каталога на Пантон.

Колаборацията Таленс | Пантон

Превръщането на цветовете Пантон в средство за рисуване е насочено към професионалистите и любителите в сферата на дизайна, архитектурата, илюстрацията, модата, брандинга и маркетинга. Таленс гарантират, че това, което нарисуваш на листа, е това, което получаваш като продукт след производствения процес. Серията е създадена именно под надслова The colour you sketch is the colour you get!

 

Това се постига благодарение на точната класификация на всеки нюанс в индекса на Пантон, която освен номерация и наименование включва и “рецептата” за него. Така цветът може да се възпроизведе съвсем точно под формата на пигменти, печатни мастила, багрила за текстил, готови материали като пластмаси, тъкани, индустриални покрития до крайните продукти като опаковки, плакати, мебели, облекло и много други.

С какво се отличават маркерите Таленс | Пантон

С дизайна и мастилото на маркерите Таленс | Пантон се стремят да комбинират най-добрите качества на алкохолните и акварелните маркери:

 

  • Пантон са с прозрачни цветове на водна основа, но водоустойчиви след изсъхване
  • цветовете са на базата на пигменти (а не багрила), които остават светлоустойчиви
  • корпусът комбинира гъвкавата четка на акварелните и твърдия скосен писец на алкохолните маркери
  • предлагат възможност за презареждане с мастилата от същата серия
  • тушовете могат да се използват за рисуване паралелно с маркерите
  • цветовете се смесват визуално върху хартията и се наслояват за градиенти, без да се повреди листа.

Цялата серия се състои от 12 гами по 9 тона, с голямо разнообразие от сиви и синьо-зелени нюанси. Маркерите се предлагат на брой, в комплекти по 3 и в луксозни кутии по 9, 27 и 54 цвята.

Предимствата на маркерите Пантон | Таленс.
Генерално сравнение на алкохолните, акварелните и пигментните маркери Пантон.

Коя хартия е най-подходяща за рисуване с пигментните маркери Пантон?

Всички предимства на маркерите са най-удовлетворяващи, ако се комбинират с правилния вид хартия. За оптимални резултати Таленс и Пантон разработват скицници, чиито състав, текстура и белота подчертават най-добрите качества на съвместната им серия. Скицниците са с плътност 180 gsm и се предлагат във формат A3, A4 и A5.

Скицници, мастила и маркери Пантон | Таленс.
Скицниците Таленс | Пантон

Като алтернатива може да се подбере скицник с максимално гладка хартия, неутрална белота и препоръчителна плътност над 160 gsm.

Ето как се презареждат:

Автор: Мартина Петрова